Nowości  Satelity  Sondy  Statki  Stacje  Rakiety  Kosmodromy    
 


Kosmonautyka.pl > Pierwszy start z Gujany Francuskiej w 2016 roku

2016-01-27 Pierwszy start z Gujany Francuskiej w 2016 roku

28 stycznia 2016, o godzinie 00:20 czasu polskiego (27 stycznia 23:20 UTC), z kosmodromu Kourou odbyć się ma start rakiety nośnej Ariane 5 ECA z satelitą Intelsat 29e.


Intelsat 29e (grafika: Intelsat)

Intelsat 29e to satelita telekomunikacyjny. Został zbudowany przez firmę Boeing. Satelita zaleźć się ma na pozycji 310°E, gdzie zastąpi satelity Intelsat 1R i Intelsat 805. Zapewniać będzie komunikację na pasmach C i Ku dla obu Ameryk. To pierwszy satelita Intelsatu z nowej wysokowydajnej serii Intelsat Epic.


Rakieta Ariane 5 już na stanowisku startowym (grafika: Arianespace)

Okno startowe lotu oznaczonego jako VA228 trwać będzie 80 minut. Start rakiety będzie transmitowany na żywo na stronie odpowiedzialnej za wyniesienie satelity firmy Arianespace od godziny 00:05 czasu polskiego (23:05 UTC):

Intelsat29e będzie 56. satelitą Intelsat na orbicie wyniesionym przez Arianespace i pierwszym dla Intelsatu wyniesionym na rakiecie Ariane 5.

Kosmonautyka.pl na serwisach społecznościowych: