Nowości  Satelity  Sondy  Statki  Stacje  Rakiety  Kosmodromy    
 


Kosmonautyka.pl > Miód w kosmosie

2019-05-25 Miód w kosmosie

Kanadyjski astronauta pokazał jak w mikrograwitacji zachowuje się miód.

"Dziwne rzeczy dzieją się z miodem kiedy usunąć grawitację." - napisał David Saint-Jacques.

Używanie miodu do słodzenia w kosmosie jest lepszym pomysłem niż dziesiątki tys. ziarenek rozsypanego cukru latające po całej kabinie. Dodatkowo nie ma terminu spożycia (krystalizuje) i posiada właściwości septyczne (bakteriobójcze), co jest istotne przy jego przechowywaniu na stacji.

Kanadyjski astronauta David Saint-Jacques znajduje się na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) od grudnia 2018 roku. Wrócić ma na Ziemie w czerwcu 2019 roku.

Wsparcie

Wesprzyj dalszy rozwój serwisu internetowego Kosmonautyka.pl. Nie blokuj i reaguj na reklamy, sprawdź poniższe strony naszych partnerów. W ten sposób zapewniasz sobie dalsze informacje kosmonautyczne za darmo.

Kosmonautyka.pl na serwisach społecznościowych: